Sju OS- och VM-finalister till Täby Stavhoppsgalan

Nu kan vi presentera hela de internationella startfälten till morgondagens Täby Stavhoppsgala och när vi summerar namnen kan vi konstatera att hela sju stycken har OS- eller VM-finaler på meritlistan!! Men minst lika spännande, hopparna utan final-meriter har alla visat sitt livs form senaste veckorna och kommer till Täby med förhoppningar om att snuva favoriterna på segern! 

Tidigare har vi ju presenterat Thiago Braz från Brasilien med OS-guld från Rio och OS-brons från Tokyo på meritlistan, Världstrean Ernest Obiena (SB 5.85), Världstvåan Emily Grove (SB 4.75), svenska rekordhållerskan Michaela Meijer (PB 4.83) och den som kanske just nu är bäst i Sverige nämligen Lisa Gunnarsson (SB 4.65, tidigare ungdomsvärldsrekordinnehavare). Vi har också presenterat uppstickarna Luke Winder (USA, nysatt PB på 5.75) samt Bokai Huang (Kina, PB på 5.75 och VM-finalist 2019). Nu kan vi alltså presentera ytterligare namn!

På herrsidan handlar det om:

Kurtis Marshall, Australiensaren som kom 7a på VM 2019 och 4a på inomhus-VM 2018. Han har hoppat över 5.80 fyra år i rad mellan 2018-2021 med det personliga rekordet 5.82 som högst. I år har han hoppat över 5.70 två gånger och visat stigande form men han väntar fortfarande på att få fira femårsjubileum över 5.80. Kommer det i Täby?

Harry Coppell, hopparen från Storbritannien kom 7a i den högklassiga OS-finalen ifjol när han klarade 5.80. Det personliga rekordet är på 5.85 men årets säsong har han inlett lite mer trevande med tävlingar runt 5.60-5.65. Han letar formen inför VM och vill gärna ha ett bra besked i Täby.

Simen Guttormsen, är den norska supertalangen född 2001 som jagar storebror Sondre i hälarna. Klarade nya personbästat 5.71 så sent som på Världsungdomsspelen förra helgen och säkrade då platsen till Täby Stavhoppsgala. De andra killarna kommer få se upp så att inte uppstickaren Simen blir den som snor åt sig den sista Diamond League-biljetten.

På damsidan handlar det om:

Wilma Murto, finskan som innehar juniorvärldsrekordet och som ifjol som 23-åring tog sig ända upp på 5e-plats på OS! Förbättrade ifjol det egna finska rekordet när hon hoppade 4.72 men har i år har hon hittills bara gjort två tävlingar med 4.50 som högst. Letar efter formen inför VM och kanske kan vi hjälpa henne hitta den i Täby?

Saga Andersson, ännu en stor talang från Finland som 22 år gammal i år höjt sitt personliga rekord i flera omgångar. I juni har hon redan varit över det nya perset 4.45 två gånger och hon är nu ute efter att samla poäng för ett EM-kval.

Caroline Bonde Holm är Danmarks bästa stavhopperska genom tiderna! Hon har inte mindre än 20 (!) danska mästerskapstitlar och innehar det danska rekordet på 4.50 vilket hon satte inomhus så sent som i februari. Utomhus har formen pekat spikrakt uppåt och för två veckor sen hoppade hon 4.45 i Köpenhamn. 

Marleen Mülla, Estnisk rekordhållerska med sina 4.42 som hon klarat tidigare i sommar under collegessäsongen i USA. Har sin unga ålder till trots redan hunnit vinna 6 nationsmästerskap! Även Marleen är på jakt efter rankingpoäng för att kvalificera sig för EM. Fyller 21 år på tävlingsdagen och vi hoppas hon får fira med ett nytt nationsrekord! 

Elina Lampinen, tredje finska som tagit sig in i startfältet efter att ha visat strålande försommarform. Har ett personligt rekord på 4.53 som hon satte ifjol och har i år redan hoppat 4.50. Vill även hon ha med sig ett bra resultat från Täby för att kvalificera sig till EM i München.

Precis har vi också nåtts av beskedet att Luke Winder har stått för ett riktigt ”upset” på de amerikanska VM-uttagningarna där han slagit både Kendricks och Lightfoot och slutat tvåa och därmed tagit plats i Team USA till VM i Eugene! Det kommer bli otroligt spännande att se denna nya kille i action på torget.

Väderprognoserna pekar mot fortsatt sol och värme så det kommer vara fantastiska förutsättningar att hoppa högt på tisdag. Nu är det inte långt kvar till vad som kommer bli kanske hela norrorts häftigaste idrottsevenemang under 2022! Vi ses väl på Täby Torg?

Dela nyheten